novosti 06. 08. 2021

PROJEKAT "STANOVANJE U ZAJEDNICI UZ PODRŠKU"

Život u lokalnoj zajednici je pravo svih ljudi, pa tako i osoba sa invaliditetom (OSI).

Naša Ustanova je u okviru svog redovnog funkcionisanja započela pripremu korisnika za projekat „Stanovanje u zajednici uz podršku“.

Stanovanje u zajednici uz podršku predstavlja proces prelaska sa prakse institucionalnog zbrinjavanja na servise i programe podrške za život u lokalnoj zajednici u cilju uspostavljanja sistema koji je usmjeren prema podršci osoba sa invaliditetom u ostvarivanju i održavanju optimalnog nivoa samostalnosti i društvenog učešća.

Projekat „Stanovanje u zajednci uz podršku“ podrazumjeva da korisnici svakodnevno na raspolaganju imaju podršku uposlenika koja uključuje psihosocijalnu podršku, organizaciju radnih aktivnosti i radno okupacionu terapiju, kao i odgovarajući oblik zdravstvene zaštite.

Korisnici usluga stanovanja uz podršku samostalno pripremaju obroke u skladu sa sopstevnim željama uz nutricionističke smjernice od strane uposlenika i isti samostalno obavljaju sve aktivnosti vezane za svakodnevni život.

Ovim projektom se osigurava jednako učešće osoba sa invaliditetom u svim aspektima života uz mogućnost izbora, zastupanja i samozastupanja s ciljem njihovog socijalnog uključivanja kroz razvoj kvalitetnih servisa i podrške u lokalnoj zajdnici.