O nama

::after

Osnivanje

Rješenjem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica Kantona Sarajevo naša Ustanova upisana je u Sudski registar kao Kantonalna javna ustanova "Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba" - Sarajevo.

Djelatnost

Osnovna djelatnost Ustanove je socijalno, zdravstveno zbrinjavanje odraslih tjelesno invalidnih osoba sa trajnim smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju, duševno oboljelih i hronično bolesnih osoba, te osoba sa specifičnim oboljenjima ukoliko ne postoje osnovni uslovi za smještaj u vlastitoj ili drugoj porodici, a nije im neophodno bolničko liječenje ili je ono završeno.

O uslugama

Našim korisnicima pružamo usluge stalnog stanovanja, prehrane, brige o zdravlju, njege, stručnog socijalnog rada, psihosocijalne pomoći i podrške, radno-kreativne i sportsko-rekreativne aktivnosti, te brojna kulturno-zabavna događanja.

Kapacitet i opremljenost

Dom je smješten na parceli površine od 25 000 m2 sa jednokrevetnim, dvokrevetnim, višekrevetnim sobama, kao i apartmanima  sa svim pratećim prostorijama (dnevni boravci, prostorije za duhovne sadržaje, prostorije za društvena događanja, prostorije za radno-okupacionu terapiju, biblioteka, frizeraj). Dom raspolaže sa savremeno opremljenom kuhinjom, vešerajem, protiv-požarnim sistemom koji omogućava najbržu reakciju osoblja, kao i videonadzorom. U dvorištu Doma uređen je park sa klupama i šadrvanima koji pruža korisnicima mogućnost uživanja na svježem zraku i dodir s prirodom.

Trpezarija

Ishrani korisnika smještenih u Domu posvećuje se posebna pažnja, priprema hrane prilagođena specifičnim potrebama svakog korisnika. Krajem 2011. godine uložili smo značajna sredstva u sanaciju prostora trpezarije za korisnike, te na slikama možete vidjeti kako je izgledalo prije i poslije renoviranja.

Vešeraj

Održavanje higijene u Domu primaran je zadatak i ista se obavlja primjenom najsavremenije opreme, što uključuje usluge pranja i peglanja posteljine, i pranja i peglanja lične garderobe.