novosti 15. 01. 2020

RADNICI U SOCIJALI NAJMANJE PLAĆENI

RADNICI U SOCIJALI SU NAJMANJE PLAĆENI

 

Najviša plata u ustanovama socijalne zaštite u KS-u je plata direktora koja iznosi 1.600 KM.

Iako rade, teške i odgovorne poslove, uposlenici u ustanovama socijalne zaštite nemaju uslove i prava kakve imaju uposlenici u zdravstvu, obrazovanju, policiji. Tako su, naprimjer, medicinske sestre i tehničari u socijalnim ustanovama u lošijoj poziciji od kolegica i kolega na istim poslovima u zdravstvenim ustanovama. Ista je situacija i sa ostalim uposlenicima ustanova socijalne zaštite koji rade sa osuđenicima, ovisnicima, duševnim bolesnicima, žrtvama nasilja i nasilnicima, žrtvama trgovine ljudima, djecom s teškoćama u razvoju.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica  i izbjeglice KS-a Malik Garibija ističe da u ovom procesu žele otkloniti nepravde, a da je krajnji cilj poboljšanje kvalitete usluga korisnicima. Najviša plata u ustanovama socijalne zaštite u KS-u je plata direktora koja iznosi oko 1.600 KM. Stručni radnici su plaćeni znatno manje nego u svim drugim ustanovama, zbog čega veoma često kvalitetan kadar odlazi. Osobe sa visokom stručnom spremom primaju manje plate nego vozači u nekim preduzećima ili tehničari u nekim javnim ustanovama. Ipak, oni nisu tražili povećanje osnovice i koficijenata, nego ujednačavanje prava koja imaju njihove kolege na istim ili sličnim poslovima u drugim oblastima, a vjerujem da ćemo im to omogućiti tokom godine, ističe Garibija.

Na prvom sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe sastavljene od predstavnika Ministarstva, Sindikata državnih službenika i namještenika, kao i predstavnika rukovodstava i predstavnika sindikalnih organizacija svih ustanova. U naredne dvije sedmice radna grupa treba da usaglasi zajedničke prijedloge izmjena koji bi se trebali unijeti u pravilnike u radu svih ustanova socijalne zaštite.